Güney Kore’li dev araba üreticisi Kia mini sınıfındaki diğer arabalarla rekabete girebilmek için Kia Picanto modelini piyasaya sürdü. İlk defa 2003 Frankfurt Araba Fuarı’nda görücüye çıkan otomobil Çelik Motor Anonim Şirketi tarafından Türkiye’ye ithal ediliyor. Yalnızca 65 beygirlik 1.1 litre benzinli motorla ülkemizde satılan bu araba sürücünün istediğine göre otomatik veya düz vites olarak da satın alınabiliyor.
Arabanın iç tasarımı oldukça insanı ferah tutuyor. Bunun en büyük nedeni kuşkusuz arabada kullanılan yüksek tavan yapısı. Fakat arabanın orta bölümünde kullanılan malzemeler çok fazla kaliteli gözükmüyor ancak sürücü kokpitinde kullanılan bazı alüminyum parçalar arabanın kalite değerini azda olsa arttırmış şekilde kendini gösteriyor. Kokpitin en alt tarafında farların yükseklik ayarı, arka ve ön cam rezistans ve ön-arka farların açma kapama düğmeleri bulunuyor. Onun üzerine ise havalandırma ızgaraları koyulmuş. Arabanın müzik sistemi diğer klasik araçlar gibi konsolun orta kısmında yerini almış. Onun alt bölümünde ise klima kontrol paneli ve kül tablasıyla çakmak bulunuyor. Yalnız Kia şirketi sigara kullanmayanlar için çok büyük bir yenilik getirmiş bu otomobilde; küllük sürücünün istediği taktirde kolay bir şekilde sökülebiliyor ve altından bardak koyma yerleri çıkıyor. Arabanın bagajı koltuklar normal pozisyondayken 150 litre civarında fakat koltukları yatırdığınızda bu kapasite 900 litreye kadar çıkabiliyor.
Kia Picanto’nun motoruna tekrardan değinecek olursak; arabanın yalnızca tek bir motor seçimi olduğunu görüyoruz. Bu motorda 65 beygir gücünde 100 Nm tork üretebilen bir standart motor. Araba şehir içi kullanımına göre tasarlandığından dolayı 0 km den 100 km ye kadar hızlanması 16 saniyeye kadar çıkabiliyor ve arabanın görebileceği maksimum hız ise 150 km/s.
Arabanın 2009 yılına göre 1.el satış fiyatı 20.000-21.000 YTL arasında değişiyor, ikinci elleri fazla bulunmamakla birlikte 12.000 YTL karşılığında alıcı bulabilmekte.