2022 Renault Clio Icon

2022 Renault Clio

Ülkemizde yaklaşık 30 yıldan bu yana en çok B segmenti hatchback otomobil olan Clio efsanesinin son kasasını inceleyeceğiz.

Renault Clio B segmentinde ülkemizin en çok tutulan modeli diyebiliriz. 2021 yılından itibaren 5. nesli ile Türkiye yollarında yer almaya başlamıştır. Joy (başlangıç paketi), Touch (orta paket) ve İcon (En full) donanım seviyeleri ile bayilerde yerini almaktadır. En çok tutulan paketi olan Icon paketini inceleyecek olursak. 2022 itibariyle 1.0 litrelik benzinli motor seçeneği ile satılmaktadır. Bu motorun teknik özelliklerine bakacak olursak; 90 beygir ve 142 Nm tork güç üretmektedir. 3 silindirli olup MPI yakıt dağıtım sistemine sahiptir. Euro 6 normlarına uygunluğu ile çevreye en duyarlı motorlardan bir tanesidir. Benzinli olmasına rağmen şehir içinde 6, şehir dışında 4.5 litre gibi oldukça düşük değerlere sahiptir. 1200 kilo ağırlığı olmasına rağmen 0-100 hızlanması 12.5 saniyedir, ayrıca fabrika verilerine göre maksimum hızı 175 km/s olarak ölçülmüştür. Performans değerlerine baktığımız zaman ortalamanın üzerindedir.

Clio Icon en full donanımlı paket olduğu için ağzına kadar dolu bir otomobil. ABS, EFU, ESP fren sistemleri, yokuş kalkış desteği, hız sabitleyici ve sınırlayıcı, elektronom dikiz aynası ve 8 hava yastığı gibi güvenlik ve sürüş destek sistemlerine sahiptir. İç donanımında ise 7″ hayalet gösterge, eller serbest start-stop çalıştırma sistemi, dijital klima, elektrikli el freni, yağmur ve far sensörü bulunmaktadır. Yine orta konsolda 7″ Easy Link multimedya sistemine yer verilmiştir.

Renault Clio 2022 Konsol

Renault Clio Icon Test Sürüşü

Bu arabanın uzun ve orta-alt sınıf bir otomobil olduğunu mutlaka bilin. Yani bir Premium sınıf kalitesi beklemeyin. Ön göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde sert plastik malzeme kullanılmıştır. Zaten Clio’da yıllardır aynı malzeme kullanılıyor. İç mekanda buluna kapı açma tutacakları falan krom kaplamalı. Ancak kullanılan açma kolu plastiği biraz ince. Sanki biraz sert, asılsanız elinizde kalacakmış gibi bir his var. Ön tarafının genişliği güzeldir, ancak arka diz mesafesi öyle çok uzun değildir. Yani üç yetişkinin oturması biraz zor.  Otomatik şanzımanı motor performansını tekerlere güzel iletiyor. Vites geçişlerinde sarsıntı yok ayrıca seri geçişlere sahip. Örneğin dik bir yokuşta durdunuz kalkarken, 1.0 motor olmasına rağmen ivmelenmesi tatmin edici seviyede. Uzun yol ve yüksek hızlarda pek bir sorun yok. Ama arabanın sınırlarını bilmeniz gerekir. 150 km hızın üstüne rahatlıkla çıkabilmesine rağmen yolda gezinmelere başlıyor. Ayrıca yan rüzgarlardan epey etkileniyor. Virajlarda yol tutuşu gayet güzeldir. Sert hızlarda bile girseniz arkasını hemen savurmuyor. Motor, yol ve rüzgar sesini içine çok fazla almıyor. Ancak kullanılan sert plastik nedeniyle trim sesleri rahatsız edici olabiliyor. Koltuklarında kullanılan sünger sert olduğu için uzun yolcuklarda rahatsızlık veriyor.

Sonuç olarak Clio’nun çok kaliteli bir otomobil olduğunu söylemeyiz. Ancak şu piyasada az para ile en çok şeyi sunan otomobil diyebiliriz. Ayrıca ülkemizde her zaman ciddi bir alıcı kitlesi olan modeldir. Bu sebeple Clio, hâlâ Türkiye’nin en çok alınabilir B segmenti hatchback otomobillerinden bir tanesidir. Fiyat performans olarak bakıldığı zamanda, arkasında Renault gibi Türkiye’nin en çok servis ağına sahip markası bulunuyor. Ayrıca ikinci el piyasası da olabildiğince hızlı olduğundan insanlar bu arabayı yatırım amaçlı almak istiyorlar. Zaten clio tasarım olarak her dönem rakiplerinden pozitif yönde ayrılmış bir arabadır. Şu sıralar Türkiye’ye çok fazla otomobil gelmediği için bayilerde bulmak zor olabiliyor. Yine de bulursanız tam Türkiye şartlarının küçük aile otomobilidir.

0 0 oy
Article Rating
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle